Een dialoog

In elke werksituatie komen grote of kleine kwesties voor. Dilemma’s, verschillende meningen of lastige vraagstukken die vragen om een goed gesprek. Een gesprek voeren kan iedereen, maar ingewikkelde afwegingen zorgvuldig maken is niet gemakkelijk. Lastige situaties roepen namelijk ook sterke meningen op. Een gesprek wordt dan al snel een uitwisseling van standpunten, er worden dingen bijgehaald of er is maar een beperkte groep aan het woord. En dat leidt niet altijd tot een bevredigende uitkomst van dat gesprek.

Ingewikkelde situaties vragen om een dialoog volgens een methodische aanpak met heldere afspraken.

Een gesprek met focus

Ingewikkelde situaties vragen om een dialoog volgens een methodische aanpak met heldere afspraken over de communicatie. Een onpartijdig gespreksleider kan daarin een belangrijke rol vervullen. Een gespreksleider houdt de focus scherp, helpt deelnemers te achterhalen waar het werkelijk om gaat, stimuleert een onderzoekende, reflecterende opstelling en zorgt voor betrokkenheid van alle deelnemers bij het gesprek. Gespreksbegeleiding helpt mensen te komen tot afgewogen mening- of besluitvorming. Een bijkomend voordeel is een groeiend onderling begrip voor elkaar en een verbetering van de onderlinge communicatie op andere momenten.

Een gesprek met focus

Ingewikkelde situaties vragen om een dialoog volgens een methodische aanpak met heldere afspraken over de communicatie. Een onpartijdige gespreksleider kan daarin een belangrijke rol vervullen. Een gespreksleider houdt de focus scherp, helpt deelnemers te achterhalen waar het werkelijk om gaat, stimuleert een onderzoekende, reflecterende opstelling en zorgt voor betrokkenheid van alle deelnemers bij het gesprek. Gespreksbegeleiding helpt mensen te komen tot afgewogen mening- of besluitvorming. Een bijkomend voordeel is een groeiend onderling begrip voor elkaar en een verbetering van de onderlinge communicatie op andere momenten.

Voorzitterschap

Vergaderen is voor veel mensen niet de meest inspirerende activiteit. Lange, saaie vergaderingen zijn een echte dooddoener. Een effectief overleg vraagt om structuur. Het doel van veel overleggen is te komen tot besluitvorming. In het meest wenselijke scenario volgt besluitvorming na gedegen uitwisseling van input van de betrokkenen in een overleg. Wij zijn beschikbaar voor het in goede banen leiden van overleggen door op te treden als voorzitter. Een externe, technische voorzitter die losstaat van de inhoud is in staat om zich enkel en alleen bezig te houden met het proces waardoor vergaderingen soepel en effectief kunnen verlopen. Vergaderen kan echt korter en leuker.

Procesbegeleiding

Sommige gesprekken zijn lastig te voeren. Omdat het onderwerp gevoelig ligt of omdat er onderlinge spanningen in de lucht hangen die op ongepaste momenten oncontroleerbare vormen aannemen. En soms is het gewoon lastig, omdat je elkaar zo lang en zo goed kent, dat het altijd een beetje hetzelfde verloopt. Procesbegeleiding daagt deelnemers uit elkaar beter te verstaan, zichzelf meer te uiten en met elkaar te praten over hetgeen daadwerkelijk besproken dient te worden. Een onafhankelijke procesbegeleider die ieders stem op gelijkwaardige wijze betrekt, leidt tot verbetering van onderlinge relaties en meer commitment in besluitvorming.

Intervisie

In ieder werkveld is het van belang dat mensen ruimte ervaren om te leren. Van hun ervaringen en van elkaar. Onzekerheid bij alledaags handelen erkennen, verbazing en verwondering uitspreken rondom een ogenschijnlijk normale gang van zaken, of elkaar bevragen op intuïtief handelen, is van wezenlijk belang voor mensen die samen kwaliteit willen leveren. Intervisie geeft inspiratie en draagt positief bij aan de ontwikkeling gedurende het werkzame leven. Als je ruimte creëert om de dagelijkse praktische puzzels die je tegenkomt in het werk gestructureerd te bespreken, dan heeft dat een positieve invloed op de omgang met elkaar en de uitdagingen die zich voordoen in het werk.

Intervisie bijeenkomsten vinden plaats in groepen van maximaal 8 deelnemers in gelijke functie en onder begeleiding van een intervisor. Intervisie kan eenmalig worden aangevraagd rondom een actueel vraagstuk, maar ook gedurende een langere periode als daar behoefte aan is.

Moreel beraad

Waar het bij intervisie gaat om het bespreken van praktische vraagstukken met mensen in gelijke functies, gaat het bij Moreel Beraad om morele vraagstukken bespreken vanuit verschillende invalshoeken. Morele vragen gaan over keuzes, dillema’s en nijpende vraagstukken waar geen direct pasklaar antwoord voor bestaat. Dergelijke kwesties vragen om een methodische dialoog met grondig onderzoek naar achterliggende waarden, conflicterende waarden en afwegingen die rechtdoen aan alle betrokkenen. Samen komen tot een antwoord op wat het juiste is om te doen. Dat geeft rust voor degene die het dilemma ervaart, maar geeft ook richting voor de toekomst waarin soortgelijke vraagstukken zich voordoen. Moreel beraad binnen een team geeft meer diepgang in de onderlinge relaties, leidt tot betere communicatie in andere overlegsituaties en verstevigt de samenwerking. Je leert elkaar beter kennen en de onderlinge verschillen meer waarderen.