Onderhandelen bij conflicten

(2 dagdelen)

In een bemiddelingsproces ontstaat in een van de laatste fases het moment waarop er onderhandeld kan worden. Ieder heeft zijn verhaal kunnen doen, de belangen zijn boven tafel. Nu breekt de onderhandelingsfase aan. Deze fase in het bemiddelingsproces wordt nog weleens overgeslagen, omdat het ijs weer is gebroken en het gesprek weer is geopend. Toch kan het volgende geschil al snel weer op de loer liggen.

Een goede onderhandeling vraagt om rust en een goede voorbereiding. Twee ingrediënten die vaak ontbreken. Mensen ervaren stress en spanning waardoor ze zich meer aanvallend of juist vermijdend opstellen in het onderhandelingsproces. Machtsmisbruik en manipulatie liggen op de loer en kunnen het conflict juist weer doen oplaaien. Goede spelregels en onderhandelingsvaardigheden zijn van cruciaal belang: ze helpen partijen in alle rust hun afweging te maken zodat er duurzame afspraken tot stand komen.

 

Wat leer je in deze module?

In deze module leer je wat (het belang van) onderhandelen is en hoe je neutraal kan ondersteunen bij een onderhandelingsproces. Er wordt aandacht besteed aan de voorbereidingen en spelregels van een gelijkwaardige onderhandeling. Je leert welke subtiele manipulaties veel voorkomen en hoe je daarin een veilig klimaat realiseert voor beide partijen.

Voor deze module wordt uitgegaan van HBO-niveau.

MAATWERK

Vind je in ons vaste scholingsaanbod geen antwoord op jouw vraag? Neem dan gerust contact op om te bespreken hoe we voor jou van waarde kunnen zijn. In sommige gevallen kunnen we een combinatie maken van ons aanbod. Maar we maken met plezier ook programma’s op maat. We stemmen onze programma’s af op jouw praktijk zodat je de vaardigheden en kennis kunt verwerven die je echt nodig hebt.

Bel of mail ons voor een programma op maat.